Limburg is natuurlijk een van de twaalf provincies van Nederland. Echter is Limburg toch wat anders dan de rest van Nederland. 

 

Landschap

Het landschap van Limburg wijkt af ten opzichte van de rest van Nederland. Zo bestaat het zuiden van Limburg uit enkele heuvels. De grootste heuvel ligt bij Vaals en heet de Vaalserberg. Deze is ruim 300 meter boven NAP. Bovendien ligt in Vaals het enige drielandenpunt van Nederland. 

Door Limburg stroomt de rivier de Maas, waaruit al jaren flinke grindwinningen bezig zijn. De hoofdstad van Limburg is Maastricht en ligt helemaal in het zuiden van Limburg. Maastricht is vooral bekend door haar universiteit en de A2, wat vaak 'de poort van Nederland' is voor mensen die richting Frankrijk of Spanje op vakantie gaan. Bovendien is Limburg redelijk centraal gelegen in West-Europa, je bent zo in Duitsland, België of Frankrijk. 

 

Het weer

Qua weer wijkt Limburg ook iets af ten opzichte van de rest van Nederland. Limburg ligt namelijk ver van zee af en daarom kan het er s'zomers ook erg warm worden. Niet alleen in de zomer, maar ook in de herfst en lente staan vele warmterecords op de naam van Maastricht of Arcen. In de winter kan het door de verre ligging van zee ook koud worden, maar in het noordoosten van ons land wordt het vaak nog wat kouder. 

 

Als we kijken naar de neerslaghoeveelheden in Limburg dan zien we toch wel grote verschillen. Noord en Midden Limburg behoren tot de droogste plekken van ons land. In Zuid-Limburg val echter weer wat meer neerslag, met de meeste neerslag in de buurt van Vaals. 

De meeste neerslag van Nederland valt op de Veluwe en nabij de Randstad, zoals hier links te zien is. 

Als we kijken naar de sneeuwdagen dan zijn we de meeste sneeuwdagen in het noordoosten en oosten van ons land én in Zuid-Limburg. Dit komt namelijk door de iets hogere ligging van Zuid-Limburg t.o.v. Nederland.